2019. szeptember 9., hétfő

Mit mondhatunk egy várandós nőnek, mikor megtudjuk a "nagy hírt"?



Ezzel az írással az a célom, hogy felhívjam arra a figyelmet, hogy a várandósságokat (különösen a mai ideológiai környezetben) közösségi ügyként kezeljük, de nem
feltétlenül a pozitív oldalról. Mit jelent a pozitív oldal? Azt figyelni, hogy mik az anya (és apa) igényei, kérdezni, hogy kell-e nekik támogatás, kérésüket szigorúan tiszteletben tartjuk.
A várandósság másállapot, módoslut tudatállapottal jár (nem csak maga a szülés), így az anyák számára ugyanaz a mondat, nagyon mást jelenthet pocakosan, mint nélküle, ezt érdemes a környezetnek is figyelembe venni.
Tehát mit mondjunk egy várandósság esetén? Mielőtt bejelenti a pár, leginkább semmit. Nincs az az időpont, amikor nem jöhetünk ki kínosan egy "babát vártok?" kérdéssel. Ha pedig biztosan megtudjuk és feltétlenül mondani szeretnénk valamit, akkor a Gratulálok, teljesen tökéletes. Ha ennyi nem elég és hajt a vágy, hogy még valamit mondjunk, akkor a "szükségetek van valamiben segítségre" vagy a "segíthetek valamiben" kérdések tökéletesek.
Minden további kérdés azt gondolom átléphet egy határt, beavatkozhat a család intim szférájába. Biztosak lehetünk benne, hogy annyit fog a pár megosztani a babáról, amit jónak tart, a faggatózó kérdések udvariatlanok lehetnek, a megjegyzésekről nem is beszélve ("na végre" és "már megint" típusúakra gondoljunk itt). Tehát ne kérdezzük azonnal (igen már 7-8.héten is előfordul) a baba neméről, mert vagy nem tudják még, vagy nem is akarják tudni vagy csak nem akarják megosztani, ezért nem mondták eddig. Ez rájuk tartozik. Talán a "kb mikorra várjátok" kérdés lehet kivétel (nem mikorra vagy kiírva ami egy passzív szerkezet, mely a nőtől kb függetleníti a várandósság végét).
És most egy kis színes, amit ismerőseimmel gyűjtöttünk arról, hogy mit NE mondjunk a kismamáknak/papáknak (nevetni ér :) ):

- Babát vártok? De nincs is hasad... - első babánál, 12 hetesen ez nem meglepő
- Még csak félidős vagy? Pedig már óriási a  hasad. Nem ikrek? - ezt az ikres "poént" kb minden kismamánál elsüti egy humorherold az utolsó trimeszterben
- Jön a baba (4.gyerek)? Már megint?! - megtörtént eset
- Fiú? Biztos nem lány? - és fordítva
- Megint lány? Szegény apa
- A harmadik is fiú/lány? Nem baj, majd a negyedik... - na itt álljunk meg. WTF? Nem baj???? Meg majd a negyedik? Így kijelentve?
- Megint terhes vagy? CSOK baba, mi?
- És terveztétek vagy csak becsúszott?
- Te jó ég, hogy fogjátok bírni...
- Mennyit híztál eddig?
- Genetikai vizsgálatotok volt már?
A sort lehet folytatni ;)

Aztán van, aki nem mond, csak a nő pocakjára veti magát engedély nélkül... Kíváncsi lennék mit szólna hozzá, ha őt taperolná valaki egy testrészén kérdés nélkül...

Ti találkoztatok már hasonló helyzettel? Éltetek át furcsa szituációkat várandósan? És nagyon pozitív reakciót?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése